ایمنی چیست؟
ایمنی (Safety) واژهای است که امروزه تقریباً در همه امور بسیار مورد توجه است. برای کلمه ایمنی میتوان تعاریف متعددی را ارائه کرد، از جمله محافظت در برابر وقوع خطر است و این خطر میتواند با توجه به شرایط، تعابیر مختلفی داشته باشد از قبیل: ایمنی در برابر سقوط، ایمنی در برابر تصادف، ایمنی در برابر آتش سوزی و …، به طوری که امروزه واژه ایمنی جزء واژه های کلیدی امور سازمانها به شمار می رود.
در تعریف علمی ایمنی آمده است که در واقع خطر، به شرایطی که پتانسیل صدمه رساندن به افراد، تجهیزات و یا کاهش کارایی در اجرای یک وظیفه از پیش تعیین شده را دارد؛ میگویند.
ایمنی هیچوقت به طور صد در صد و مطلق وجود ندارد و عملاً هم هیچ گاه حاصل نخواهد شد. از این روست که گفته میشود ایمنی، حفاظت نسبی در برابر خطرها است.
ایمنی در پایگاه داده چیست؟
بگذارید در ابتدا با این سوال شروع کنیم؛ چه فاکتورهایی ذخیره سازی ابری را بسیار ایمن میسازد؟
ممکن است به این بیاندیشید که اطلاعات و دادههای شما بر روی سیستم سازمانی (سرور سازمان شما) ذخیره شده و ایمن است، اما در صورت قطع شدن سیستم، دسترسی شما به همه اطلاعات به صورت کامل قطع خواهد شد. شایان ذکر است که فضای ذخیرهسازی ابری ایمنی دادههای شما را در مقابل خطرات بسیاری از قبیل آتش سوزی، سیل، طوفان و از دست رفتن و یا سرقت کامپیوتر نیز ایمن نگه می دارد. خوشبختانه، از آنجا که محدودیت جغرافیایی برای ذخیرهسازی ابری وجود ندارد، لازم نیست که هر سازمانی از خدمات ابری محلی خود استفاده کند. ارائه دهندگان فضای ابری میتوانند دادههای شما را ایمن و در هر زمانی در دسترس شما نگه دارند.
حقیقت این است که باید به یاد داشته باشید، هکرها بسیار سریعتر و راحتتر میتوانند با استفاده از بدافزار و ایمیلهای فیشینگ اطلاعات ذخیره شده در دستگاههای شخصی شما را بدست آورند. آنها ممکن است رایانه شما را هک کنند و در صورت بازگرداندن این اطلاعات و دادهها از شما باجخواهی کنند.
اقدامات امنیتی انجام شده توسط شرکتهای بزرگتر ارائه دهنده خدمات ابری بسیار قویتر و قدرتمندتر از آنچه شما برای محافظت از رایانه و دستگاههای خانگی خود دارید، هستند.
چرا فضای ذخیرهسازی ابری از لحاظ ایمنی بسیار قدرتمند است؟
سرورهای فضای ذخیرهسازی ابری معمولاً در محلهایی قرار دارند که هیچکس بجز افراد خاص به آنها دسترسی ندارند. در مرحله بعدی، فایلها در سرورهای ابری به صورت رمزگذاری ذخیره میشوند و همین امر دسترسی غیرمجاز اینترنتی را بسیار دشوار میکند.
سطوح دسترسی متفاوت در فضای ابری چیست؟
یکی دیگر از قابلیتها و ویژگیهای بسیار کاربردی فضای ذخیرهسازی ابری امکان استفاده از سطوح دسترسی متفاوت برای افرادی است که قصد اشتراک گذاری دیتاهای خود، با آنها را دارید. پس از به اشتراک گذاری یک فایل با دیگران شما میتوانید سطح دسترسیهای متفاوتی برای آنها مشخص کنید. این قابلیت، ایمنی بیشتر دیتاهای شما را تضمین میکند.
آیا در فضای ابری نیازمند به بکاپ گرفتن از اطلاعات هستیم؟
منظور از سرویس بکاپ آنلاین سرویسی برای ذخیره کردن یک نسخهی کپی از دادهها است. در حقیقت به جای اینکه فقط یک نسخه از فایلهای خود را روی سرویس ذخیرهسازی ابری آپلود کنید، میتوانید نسخهی اصلی را روی وسیلهی خود مثل گوشی، تبلت و لپتاپ و یا کامپیوتر نگهداری کنید. برای استفاده از سرویسهای ابری بکاپ نیز متناسب با فضای مورد نیاز، تعداد کاربران و ترافیک مصرفی اینترنت، هزینهای در نظر گرفته میشود. البته سرویسهای رایگان بکاپ آنلاین نیز موجود است.
اغلب کاربران برای بکاپگیری به صورت آنلاین، از نرمافزارهایی که این کار را به صورت زمانبندیشده انجام میدهند، استفاده میکنند. هر چه فاصلهی زمانی بین بکاپها کمتر باشد، تغییرات فایلها زودتر روی سرویس ابری ذخیره میشود.
سرویس Cloud Backup هم به سه شکل مختلف وجود دارد. سرویس عمومی که اطلاعات کاربر مستقیماً روی فضای ابری ذخیره میشود. سرویس خصوصی که اطلاعات کاربر روی سرورهای مدیریتشده در دیتاسنترها ذخیره میشود و حالت سوم که بکاپ آنلاین از مجموعهای از سرورها که یک Cloud یا ابر هستند، روی مجموعهای دیگر یا به عبارت بهتر روی فضای ابری دیگر ذخیره میشود. ذخیره کردن دادههای موجود در یک فضای ابری دیگر توسط نرمافزارهای SaaS که روی سرورهای کلود اجرا شده، به صورت خودکار انجام میشود.
در نهایت این نکته بسیار مهم است که اکثر سیستمهای ابری از دادههای ذخیره شده در چندین کامپیوتر در چندین مکان متفاوت پشتیبانی میکنند و اساساً، تمام آنچه برای ذخیره دادهها در فضای ابری نیاز دارید، اتصال به اینترنت و اتصال شما با یک سرور است.